torstai 16. lokakuuta 2014

saker

Hej!

Aattelin vielä kertoo vähän lisää mun koulusta ja muutenkin elämästä täällä Ruotsissa. Näit juttui tulee mielee ain sillon tällön, eikä meinaa muistaa mainita kaikkia kerralla. Oon siis keränny listan jutuista joista oon unohtanu kertoo. Tästä jää taas varmasti jotain mainitsematta, mutta yritän laittaa näitä juttuja aino tonne muittenkin postausten väleihin. Tässä siis asioita, jotka on yllättäny tai muuten vaan eroaa Suomesta. Täs taas on myös niitä juttuja, jotka ei oikeestaa liity mihinkää. :D
Tässä koulun piha ja toi pyöräparkki ei todellakaa yleensä oo noin tyhjä.

Tässä vähän lisää kuvaa syksyisest koulun pihast.

KOULUSSA:
- Koulu ruoka on täällä vähän erilaista, mutta oikein hyvää. Monet on kysyny tätä juttua, mut aika vaikee selittää mitä kaikkee tääl syödään. Meillä on paljon enemmän salaattivaihtoehtoja täällä, mikä on must aivan mahtava juttu (mä vaan rakastan salaatteja). Sit meil on ollu ruokana hamppareit pari kertaa ja ne siis saa ite täyttää miten haluaa. Täällä myös on aina muroja ja jugurttia, jos joku ei pidä ruuasta niin saa ainakin jotain syödäkseen.
- Aineissa käyää eri tahtii asiat esimerkiks fysiikassa käyää nyt Suomen fy6 kurssin asioita.
- Täältä löytyy käsienpesuallas käytävältä, siin on myös peili, saippua ja paperi. Ihan hyvä idea, mut mä oon vaa miettiny et mitä ihmettä se tekee keskellä käytävää. Tai siis joo, jos jollai on jano ja voi laittaa hiuksia ja voi pestä kädet jos ne on likaset, mut sen voi tehä vessassaki.
- Täältä ei siis muuten käytävilt löydy peilejä, joten jos haluu peilata ni pitää mennä vessaa tai ettii tollai epämääräi käsienpesu juttu.
- Tosiaan täällä vessat on yksittäisiä ja samat vessat tytöille ja pojille, joten tytöt ei mee vessoihin sille perus ryhmässä vaan ihan yksin. Myöskään Instagram kuvien ottaminen vessassa ei oo niin suosittua kuin esim Tipalassa (tai no oikeastaan en oo ihan varma, mut luulisin).
- Tussitaulut suurimmassaosassa luokista vain parissa liitutaulu eli opettajat saattaa kirjottaa jutut sellasil kivoil erivärisil tusseil. Suurimmaks osaks käytetään kuitenkin opettajien koneitten kauta tykillä kuvaa.
- Opettajilla on siis omat läppärit, joissa on kosketusnäyttö ja joihin voi sellasel kival kynäl kirjottaa muistiinpanoi (jotka me sit kopsataa). Eli perinteistä taulua ei sillee niin tarvii. Täällä siis ei oo joka luokassa omia koneita vaan opettajat kantaa omia läppäreitä mukana.
- Opettajilla on myös omat työhuoneet/ työpisteet eli ei oo oikeestaa mitään yleistä opettajainhuonetta. Mul ei oo siis mitään hajuu mistäpäin kouluu löytää kenetkin ja näin. Sit on selai hallintokäytävä, josta löytyy sit rehtori ja jotai muuta sellast henkilökuntaa.
- Täält löytyy kokous ja ryhmätyö huoneita ja vissiin oppilaskunnallekin oma työhuone yms.
- Kirjasto tääl on tosi hyvä ja löytyy tietokirjoja koulu juttuja varten sekä sit ihan romaaneja. Täält löytyy myös aika paljon kirjoja vierail kielil kuten enkuks tai saksaks. Kirjastos on myös tietokoneita ja latureita läppäreille. Täällä me vietetään hyppäreit ja mä joskus koulun jälkeeki vähän. Musta tää on tosi hyvä, et kirjasto on koulun kaa samas rakennuksessa.
-Tääl luokkien ikkuinois saattaa olla neljä eri verhoa: normaalit "koristeverhot", sälekauhtimet, pimennysvehot ja sit sellaset automaatti verhot, jotka laskeutuu ain ku luokkaan paistaa aurinko liian kirkkaasti ikkunoist.
- Täällä koulus on opettajakandidaatteja tai siis harjottelijoita, jotka seuraa tunteja ja vissiin myös harjottelee joittenkin tuntien pitoa.
- Meijän koulun seinästä löytyy lankapuhelin, siis sellai mihin voi laittaa vissii kolikon ja soittaa jonnekki. Must toi oli jotenki tosi hauska huomata ja olin ihan ihmeissäni, et täält käytävält löytyy sellai. Ei kyl mitää hajuu, et onks se vaan näkönä vai toimiiks se oikeesti. Teki melkee mieli testata.

Tää on mun "omalt" takapihalt

TAVAT:
- Täällä on tapana avata ovi toisella ja pitää sitä auki muille. Sit myös on tapana kiitää jos joku pitää ovea sulle. Must tosi kiva ja kohtelias tapa. Onneks mä ite oon tottunu Suomessaki tekee tän eli ei tullu yllätyksenä. Nyt on kiva ku saa kiitoksen jos on pitäny ovee toiselle ja ei oo ainoo joka kiittää siiitä.
- Toisaalta täällä ruokajonoissa etuileminen tai sillee paikkojen vaihtelu ei oo kovin iso juttu. Jos näkee kaverin edempänä jonoa, ni sinne vaan.
- Ihmiset on motivoituneita oikeesti oppimaa asioita ja aineita, joita ne lukee. Toki ei kaikki kaikesta oo niin motivoituneita, mut yleisesti näit kiinnostaa enemmän aineet, joita nää lukee. Suomessa kaikki pakolliset kurssit ei ehkä kiinnosta kaikkia niin kauheesti ja muutenki must tuntuu et ihmiset valittaa koulusta tosi paljon enemmän Suomessa. Toki täällä ei tätä hommaakaa oo niin paljoo ja sille rennompi koulu, joten seki saattaa olla syy siihen.
Tässä mun ikkunasta näkyvä vaahtera muutama päivä sitten

MUUTA:
- Täält löyty muualtaki puhelinkoppeja ja olin niistäki aika ihmeissäni. Must tuntuu etten Suomessa oo nähny puhelinkoppeja sataa vuotee eikä niitä todellakaa oo kovin monessa paikkaa. En ees tiiä onks koko lahessa ainuttakaa, saatikka oikeesti toimivaa. Kiinassa viime kesänä ollessa löyty joka kulmasta puhelinkoppeja tai sellasii, mut Suomessa en kyl muista nähneeni.
- Mä muuten tos yks päivä tajusin löytäneeni itteni koulun sellasest osast, jossa en ollu viel kertaakaa aikasemmin käyny. Tää on kyllä oikeesti tosi sokkeloinen koulu, mut onneks en oo eksyny kertaakaa. Luultavasti mä en oo vielkää käynny kaikkialla meijän koulussa, vaikka ei tää nyt kauheen iso koulu ookkaa. Onneks osaan jo aika hyvin suunnistaa luokkii, kirjasoo, ruokalaa yms.
- En tiiä oonko maininnu jo mut kaupoist saa melkee kaikkee, mitä Suomestki ja valion tuotteita on aika paljon. Lisäks tosi monissa paketeissa on mys suomeks teksti, joten saan aika hyvin selville mitä missäkin purkissa on.
- Ainii ja sit on kaupois saattaa olla sellasii kassoi joissa ei käy käteinen eli voi maksaa vaan kortilla. - Sit täällä on kaikis kaupois se juttu et ite voi hoitaa sen kassa jutun ja sit on myös sellasii kätee otettavii juttui joiden kaa voi ympäri kauppaa kierrellä ja ottaa koodit samal ku nostelee tavaroit laukkuu. Mä ite kyl käytän ihan kassaa, kun en oo varma osaisinko hoitaa noit itsepalvelu juttuja.
- Bussit tääl on vihreit tai keltasii (tää tieto ei oikeestaa liity mihinkää). Mä en ite oo viel käyttäny kertaakaa bussia, vaan oon kulkenu kaikki matkat kävellen tai pyörällä.
- Täällä junat on aika hauskan näkösii, on sellasii vanhemman näkösii ja sit on niit uudempii. En oo viel testannu ite junalla menoa, mut syyslomalla aattelin mennä sinne lentokentälle junalla. Vähän jänskättää :D
Tässä mun kotikatu :D 
Nää kuvat ei oikeesti anna oikeutta näille ihanille väreille ja syksyiselle tunnelmalle. Pahoittelen siis laatua, kun nää on otettu kännykkä kameralla joten ei kovin taiteellisia kuvia saa otettua. Oon mietiskelly järkkärin tai jonku muun oikeen kameran ostamista ja jos joku siellä ruudun toisella puolella tietää jonkun hyvän kameran ni otan vinkkejä ilomielin vastaa. 

2 kommenttia:

  1. Moi Inka, kiva lueskella sun blogia! :-)

    Kielipostauta lukiessa melkein kaikki huomiot oli samoja mitä mä olin tehny (lukuunottamatta sanaa stabilt, kysyin hostsikolta ja se sano et sitä käytettii täällä ehkä kolme vuotta sitte :-D)! Mut tässä postauksessa olevat asiat ei oo yhtään samanlaisia, vaihtelee varmaan niin paljon riippuen kaupungista tai koulusta yms!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! :) Kiva, että tykkäät, mäki aina innoissani luen sun blogia :D ja nii saattaa olla et just nää asiat vaihtelee eri kaupunkien ja koulujen välillä.

      Poista