keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Betyg

Hej!

Aattelin vähän kertoa ruotsalaisesta arvostelusta ja kouluarvosanoista, kun sain viime viikolla mun ekan matikan kokeen takas ja siitä tuli E+. Se ei oikeestaa oo kovin hyvä, mut täällä on tosi vaikee saada A tai ees C. Tää on aika vaikee selittää, mut mä yritän niin hyvin kun nyt pystyn ja osaan. Arvostelu eroaa Suomesta tosi paljon ja sitä ei oikeestaa voi ees verrata siihen.

Ruotsin arvostelu systeemi on muuttunu tossa muutama vuos sitten eli tää systeemi on aika uus täällä. Ennen täällä saatiin IG(hylätty), G (alin hyväksytty), VG (hyvä) ja MVG (erinomainen), mut nykyään täällä on erilainen systeemi eli kokeista siis voi saada F, E, C, tai A: F on hylätty, E on alin hyväksytty, C on hyvä ja A on erinomainen. Nää ei oikeestaa vastaa kovin hyvin Suomen arvosanoja, koska kokeiden arvostelu on niin erilaista. Täällä on myös tavallaan A, B, C, D, E, F arvosanat mutta noita  B:tä  ja C:tä ei oikeastaan käytetä.  Suomalaisittain saattais ehkä ajatella, et A=10, B=9... mut todellisuudessa nää ei mee sillee. Täällä kirjaimilla on oma piste määrä esim. A=20 ja E=10.

Kokeissa on eri tehtäviä, jotka on E, C tai A tehtäviä. Täällä ei siis saada pisteitä eri tehtävistä, vaan tiettyyn numeroon vaaditaan tietyn tehtävän osaaminen. E-tehtävät pitää osata, jotta voi saada E:n, C:n saamiseksi pitää osata kaikki E ja C tehtävät,  ja A:n saamiseksi pitää osata kaikki tehtävät. Mun matikan koe on aika lähellä D:tä, mut kun en osannu kaikkii E-tehtävii ni tuli E+.
Mä en tosiaankaan tiiä miks tää kääntää nää kuvat tällee hassusti :D

Todistukseen A:n saaminen on lähes mahdotonta ja ei voi lähellekään verrata A:ta Suomen 10:iin. Kaikki kokeiden ja tuntityöskentelyn pitää olla A ja jos siellä on yksikin huonompi, niin arvosana tippuu suoraan. Täällä ei siis ole niin ymmärtäväinen arvostelu, kun Suomessa usein saa olla yksi huonompi numero, eikä se estä hyvän numeron saamista. Meillä 9+ saatetaan jopa nostaa 10 todistuksessa hyvästä tuntiaktiivisuudesta ja muuten hyvästä osaamisesta, mutta täällä jos saa yhdestä kokeesta C:n niin ei oikeastaan ole mahdollisuutta A:han vaikka kaikki muu olisikin A:n tasoa.

Minusta Suomen arvostelu on paljon parempi kuin Ruotsin. Täällä arvostelu on tosi jyrkkää ja jotenkin ei huomioida kaikkia asioita. Suomessa arvostelu on ymmärtäväisempää ja kokeiden numerot eivät ole niin isossa roolissa. Minusta on hyvä, että Suomessa numeroiden korottaminen on helpompaa ja yleisempää. Pidän siis Suomen arvostelusta paljon enemmän ja toivon ettei sitä ainakaa muteta samanlaiseksi kuin Ruotsissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti