perjantai 26. syyskuuta 2014

Skolan

Hej!

Ajattelin kertoa vähän lisää koulusta täällä ja vertailla sitä suomen kouluun.  Kerron asioita, joihin olen itse törmännyt. Tottakai koulut eroavat niin Suomessa kuin Ruotsissakin, joten ehkä paremminkin vertailu Tiirismaan ja Celsiusskolanin välillä. Tässä ei ole kaikki asiat, vaan vain ne joita olen huomannut ja jotka muistan.

YHTÄLÄISYYDET:
Oppilaat ovat saman ikäisiä, eli koulu aloitetaan täälläkin seitsemän-vuotiaina. Muutenkin koulusysteemi on aika samanlainen kuin Suomessakin eli on ala-aste, yläaste ja lukiot yms.
Lukion on täälläkin ilmainen ja siitä tulee jopa vähemmän kustannuksia oppilaalle kuin Suomessa. Ruotsissa opetetaan suurinpiirtein samoja oppiaineita kuin Suomessakin. Lisäksi koulussa saa ilmaisen ruuan täälläki. Samat lomat kuin meillä Suomessa eli syysloma, joululoma, talviloma ja kesäloma yms. Opettajia puhutellaan samalla tavalla etunimillä kuten Suomessakin.
Tässä Celssiuskolanin sisäpiha

EROT:
Celsiusskolanissa koulu alkaa ja loppuu kaksiviikkoa myöhemmin kuin Suomessa. Koulupäivät alkavat 8:30 aikaisintaan ja saattavat loppua vasta 16:30, kun Tiirismaalla 8:15-16:00. Tässä lukioissa on erilaisia programmeja (ekonomiprogram, naturvetenskapsprogram ja samhällsvetenskapsprogram), lisäksi tämä koulu on urheilukoulu eli lähes jokaisella oppilaalla on oma urheilulaji. Ruotsalaisissa lukioissa on myös ammattiin liittyviä programmeja eli ei samanlaista ammattikoulua, vaan kaikki ovat "lukioita". Suomessa lukioissa on erilaisia painotuksia kuten musiikki, urheilu, teatteri tai luma. Painotusten lisäksi oppilaiden pitää Suomessa käydä lähes kaikki normaalit pakolliset kurssit tai ainakin pakollisten kurssien pois jättäminen on hyvin tarkkaa. Suomessa lukiot painottavat yleissivistystä ja pakollisia kursseja/ aineita on paljon enemmän. Täällä kaikkia aineita ei lueta edes yhtä kurssia vaan keskitytään vain oman linjan aineisiin, ja valinnaisuutta ei ole kovin paljoa. Esimerkiksi natur-luokka (jolla itse olen) opiskelee C matikkaa(pitkä), kemiaa, fyskiikkaa, biologiaa, ruotsia, englantia, liikuntaa, mahdollinen omavalintainen kieli ja oma laji. Täällä ei ole kurssimuotoinen lukio vaan eri aineista saa pisteitä.

Suomessa opetus on ehkä hieman nopeatempoisempaa ehkä jaksojen ja kurssien takia. Pitkässä matikassa täällä on vain viisi kurssia kun Suomessa pakollisia on 10 ja lisäksi syventävät ja soveltavat. Suomessa annetaan todella paljon enemmän läksyjä kuin täällä. Tähän mennessä en ole saanut kertaakaan läksyjä, mikä tuntuu oudolta. Suomessa totuin tekemään koulun jälkeen lähes koko illan läksyjä. Täällä oppilaiden pitää itse tietää, kuinka paljon pitää tehdä aineiden eteen kotona, koska läksyjä ei saada. Täällä ei siis ole jaksoja eikä siten koeviikkojakaan. Kokeet ovat normaalisti aineen tunnilla eli paljon lyhyempiä kuin Tiirismaan kolme tuntia kestävät kokeet. Täällä tehdään aineissa myös loppukokeet ja ne ovat ennen joulua tai keväällä. Arvostelu on A-F, eli A on vähän sama kuin 10, mutta todella vaikea saada ja F on hylätty.

Opiskelu täällä on monissa aineissa käytännönläheisempää ja meillä on labra tunteja kemiassa, biologiassa ja fysiikassa. Meillä Suomessa labraa oli vain yläasteella ja lukiossa ei oikeastaan ollut tilojakaan, missä olisi voinut tehdä käytännön kokeita. Kaikissa aineissa ei ole kirjaa täällä Celsiusskolanissa, esimerkiksi minulla ei ole englannissa kirjaa. Kaikki oppilaat saavat koulukirjat, laskimen, tietokoneen ja kaapin koululta; Suomessa koulukirjat ja muut tarvikkeet pitää itse ostaa, joten opiskelu lukiossa on kalliimpaa.
Vähän ruskan värejä jo :D
Tuntien pituudet vaihtelevat täällä 40-80min. Myös jotkin aineet vaihtelevat viikoittain (a- ja b-viikot), joten pientä vaihtelua tulee. Lukujärjestys on sama koko syyslukukauden ja kevääksi tulee hieman erilainen. Suomessa totuin,että kaikki tunnit kestävät 75 minuuttia ja lukujärjestys vaihtuu joka jaksossa. Täällä lähes kaikki tunnit ovat oman luokan kanssa, ainoastaan valinnaisten kielten tunnit ja liikuntan tunnit vaihtelevat. Täällä opettajat oppivat tuntemaan luokat, joten ei tarvita istumäjärjestyksiä jokatunnille. Menemme istumaan joka tunnilla sille paikalle, mikä tuntuu hyvältä. Suomessa jokaisessa kurssissa oli oma istumajärjestys eikä opettajat kerenneet välttämättä oppimaan edes kaikkien nimiä. Suomen lukio on luokaton, joten omaa ryhmää ei opi tuntemaan kovin hyvin. Täällä oma luokka tulee hyvinkin tutuksi. Tunneilta myöhästyminen ei ole yhtä noloa kuin Suomessa. Ihmiset saattavat tulla pikkuhiljaa tunnille, eikä opettaja sano mitään. Täällä ei myöskään tunneilla viitata yhtä paljon ja puhuminen on vapaampaa. Myös kännyköiden ja tietokoneiden käyttö on vapaampaa.Tyttöjä ja poikia ei jaeta erikseen liikuntatunneilla vaan kaikki ovat samassa ryhmässä. Näin tulee tehtyä monipuolisesti "poikien lajeja" sekä "tyttöjen lajeja".

Täällä ei tanssita vanhojen tansseja kakkosvuonna. Täällä ei varsinaisesti kirjoteta ylioppilaiksi samalla tavalla kuin Suomessa. Lukion lopuksi tehdään lopputyö, mikä vastaa meidän kirjoitsuksia ja lopputyö liittyy jotenkin omaan programmiin. Mun luokkalaiset tulee siis tekemään lopputyön liittyen fysiikkaan, kemiaan, biologiaan ja matikkaan. Lopputyön jälkeen saadaan lakit päähän ja lukio on suoritettu. Täällä ei myöskään ole penkkareita, koska ei ole lukulomaa kirjoituksia varten.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti