lauantai 2. toukokuuta 2015

Valborg/ Vappu/ Vappen

Hej!


Nyt on koettu vähän erilainen vappu täällä Uppsalassa. Vappua juhlitaan täällä 30.4 ja voisin sanoa sen olevan isompi juttu kuin Suomessa (tai ainakin Lahdessa). Vappu on Uppsalan suurin tapahtuma ja se aikana keskusta on suljettu liikenteeltä. Tänne Uppsalaan tulee juhlimaan opiskelijoita ympäri Ruotsia ja ihmismäärä on käsittämätön.  Yleisesti opiskelijat saattavat juhlia jopa neljänä päivänä: skvalborg (ti 28.4), kvalborg (ke 29.4), valborg (to 30.4) ja finalborg (pe 1.5). Näistä suurin tietysti on tämä valborg jolloin kaikilla on juhlatunnelma ja keskusta on täynnä ihmisiä.

Nuo punaisella merkityt tiet suljettiin liikenteeltä 29.4-31.5 ja sinisellä merkityt 30.4-1.5

Itse en juhlinut svalborgia tai kvalborgia. Minulla oli keskiviikkona vain matikan tunti aamulla 10:30-11:30 ja sen jälkeen ruokailu. Sen jälkeen minulla alkoikin tämä pidennetty viikonloppu. Koulun jälkeen päätin vain levätä ja katsella mitä telkasta tuli. Yleisesti kvalborgina ihmiset saattavat mennä piknikeille, grillata, juhlia ja valmistautua seuraavan päivän valborgin juhlimiseen. Kvalborgina monet nuoret ympäri Ruotsia saapuvat jo Uppsalaan.




Valborina itse heräsin jo 8:30 jotta ehdin Fyris-joelle katsomaan kun opiskelijat laskevat jokea pitkin itse tekemillään hauskoilla veneillä (Forsränning). Joen rannalle kannatti siis mennä jo hyvissä ajoin enne kymmentä jotta sai hyvän katselu paikan. Kymmeneltä lähtivät ensimmäiset veneet liikkeelle ja niitä oli hauska katsella. Opiskelijat olivat tehneet todella hauskan mallisia ja näköisiä veneitä ja heidän asunsakin sopivat teemaan. Tätä tapahtumaa oli tullut katsomaan todella paljon ihmisiä ja varsinkin lapsiperheitä näkyi aika paljon. Monilla nuorilla oli kuoharia ja mansikoita mukana joen rannassa.







Tämän jälkeen tapasin muita vaihtareita keskustassa ja heidän kanssa istuskelimme auringossa Fyris-joen rannalla. Kolmen maissa menimme yhteen toiseen puistoon, jossa oli aivan älyttömän paljon nuoria. Sitä on vaikea hahmottaa kuinka paljon niitä ihmisiä siellä oli mutta siis tuhansia ja tuhansia. Aivan kuin olisi jotkut festarit ollut kun porukkaa oli niin paljon. Nuoret olivat omissa porukoissa vilttien päällä ja monilla oli omat kajarit mukana yms. Juominen tietysti nuorten keskuudessa oli aikamoista. Muutenkin alueella haisi niin alkoholi kuin tupakkakin. Itse en viihtynyt siellä kovin kauaa ja muutenkaan minulla ei ollut kovin montaa tuttua siellä joten lähdin takaisin keskustaan aika pian. Keskustassa kiertelin hetken katsoen mitä kaikkea Uppsalan vappuun kuului. Tulin kotiin kaupan kautta jo kuitenkin neljän maissa ja vietin ihan rauhallisen koti-illan. Meidän rappuun oli tullut nuorisoa juhlimaan, eikä ole kyllä mitään hajua miksi he siinä juhlivat tai miten olivat sisälle päässeet. Meidän käytävän ovi oli ollut auki hetken niin koko käytävä haisi alkoholilta ja tupakalta. Itse pidinkin sitten oman huoneen oven visusti kiinni, jotta se lemu ei päässyt huoneeseeni.










Keräsin tähän alle listan jutuista joita vappuna (30.4.2015) tapahtui ja joita ihmisillä on tapana tehdä Uppsalassa. En oikein osannut kääntää kaikkia kohtia nätisti suomeksi joten voi olla aika tönkköä google-kääntäjämäistä kieltä, mutta toivottavasti ymmärrätte kuitenkin suurin piirtein mitä tarkoitan.
  •  n.7:00-9:30 Champagnefrukost eli samppanja-aamiainen, usein jonkun luona, puistoissa tai Slottsbackenilla. 
  • 10:00-15:00 Forsränning eli joenlasku Fyrisjoessa Eddaspången:ilta Islansfallet:iin. Tyyli arvostelu tapahtuu Kvarnfallet:in luona eli putouksen kohdalla. Opiskelijat tekevät veneensä yleensä forsfestivalen:ina, jota vietetään usein viikkoa ennen laskua ja tänä vuonna se oli 22.4. Tänä vuonna tämä tapahtuma täytti 40 vuotta. 
  • 10:00- 12:00 ValborgsLindy, musiikkia ja tanssia. 
  • n. 11:00-14:30 Sillunch eri paikoissa järjestetään perinteinen sillilounas.  
  • 11:00- 15:00 We love house, house musiikkia pääsee kuuntelemaan Båthuset:issa. 
  • 11:00- 3:00 Valborg på Flustret, live musiikkia ja juhlimista. 
  • 13:30- 14:00 UDG:n miehet laulavat Engelska parkenissa kansanlauluja sekä kevät lauluja.  
  • 15:00 (tasan!) Uppsalan perinteinen kevään tervetulo toivotus Mösspåtagning, yliopiston kirjaston edessä. Carolina Redivivan parvekkeelta näkee Uppsalan yliopiston rehtorin nostavan ylioppilaslakkinsa ilmaan. Kaikki Carolinabacken:illa vilkuttavat takaisin ylioppilaslakin kanssa tai ilman -kevät on tullut! Tämän jälkeen juoksevat niin vanhat kuin nuoretkin alas Carolinabacken:ia. 
  •  15:15- 16:15 Orphei Drängar laulavat yliopiston salissa. Konsertti on ilmainen ja jos haluaa päästä sisälle kuuntelemaan, niin kannattaa mennä jo hyvissä ajoin, sillä paikat täyttyvät todella nopeasti. Jos ei pääse sisälle kuuntelemaan niin konserttia voi kuunnella yliopistonpuistossa, jonne on laitettu kaiuttimet sitä varten. Orphei Drängar laulavat klassisia kevätlauluja.
  • 17:30- 02:00 Allmänna Sången:in Valborgsbal (vappu tanssiaiset) Uppsalan linnassa. Tanssiaisiin voi osallistua kaikki yli 18-vuotiaat ja tapahtumassa päivällinen, laulamista ja tanssia yöhön saakka. Pukukoodi on pikkutakki/puku ja juhlapuku tai kansallispuku. 
  • 18:00-23:00 Monissa paikoissa (esim. Gamla Uppsala eli vanhassa Uppsalassa) poltetaan Majbrasa eli vähän niinkuin juhannuskokko, mutta toukokuun ja kevään takia. Tähän tapahtumaan yleensä kuuluu myös laulua ja muita aktiviteetteja. 
  • 21:00-22:00 Vårhyllning Gunilla-kellon luona joka sijaitsee Uppsalan linnan vieressä. Gunnilla-kello soittaa kevään ja tasan 21:00 Curator Curatom kevätpuheen, jonka jälkeen seuraa Allmäna Sången. Tämä perinne on 1800-luvulta saakka ja on lähetetty radiosta suorana lähetyksenä 1920-luvulta saakka.
 







Ekonomikumparken täyttyy nuorista jo aikaisesta aamusta saakka ja yön aikana juhlinta on aika rankkaa ja se roskien määrä on aivan mieletön. En edes halua tietää seuraavan päivän siivous urakkaa. Luin jostain todella oudosta tavasta heittää huonekaluja tai muita tavaroita ikkunoista ulos opiskelija alueilla, mutta minulla ei ole kyllä yhtään hajua pitääkö tämä paikkansa. Minusta tämä tapa kuulostaa aika erikoiselta. Poliiseilla ja sosiaalityöntekijöillä on varmasti kova homma tämän juhlinnan aikana. Poliiseja näkyi olevan liikenteellä aika paljon, mikä minusta oli ihan hyvä juttu sillä sitä porukkaa oikeasti vain oli aivan mieletön määrä. Tänä vuonna sattui aika hyvä ilma Valborg:iksi joten nuoria oli liikkeellä todella paljon. 

Täällä ei ole samanlaista tapaa pukeutua erilaisiin asuihin vappuna. Yleensä nuoret kokoontuvat yhteen jonnekin puistoon ja istuskelevat piknikeillä. Monilla on kuohareita, mansikoita ja matka kaiuttimet mukana. Yhdessä puistossa oli minusta aika hauska kielto merkki, jossa kiellettiin sohvien ja huonekalujen sekä grillin tuominen alueelle. Ensiksi kielto vähän ihmetytti, mutta sitten mietittyäni hetken ja katsottuani menoa niin kieltomerkki oli ehkä ihan hyvä juttu. Kaduilla oli taas kojuja joista sai ostettua kaikenlaista syötävää: thaimaalaista ja mexicolaista ruokaa, karkkeja, metrilakua, hattaraa, pähkinöitä ja mansikoita. Myös kaikkea muuta kuten vappupalloja sai ostettua ympäri kaupunkia.



En ole ehkä painottanut tarpeeksi sitä ihmisten määrää. Itse en todellakaan osannut kuvitella niin paljon ihmisiä Uppsalaan. Olin kuullut aiemmin, että tänne tulee paljon porukkaa vappuna, mutta silti se ihmismäärä yllätti. Ihmisiä oli tuhansia ja tuhansia ja oikeasti enemmän kuin monilla festareilla. Yritin saada hyviä kuvia joista olisi nähnyt sen ihmismäärän, mutta en onnistunut oikein hyvin. Googlettamalla löytyy todella hyviä kuvia siitä miten paljon täällä tätä porukkaa vain on valborgina. Kannattaa siis käydä katsomassa klick.



Päivä Valborgin jälkeen eli finalborg:ina (1.5) monet nationit (opiskelija kunnat tai yhdistykset, en oikein tiedä mikä tämä on suomeksi) pitävät majmiddag:in ja silloin tulee kyllä testattua ne todelliset juhlijat, jotka eivät ole saaneet tarpeekseen vielä 30-40 tunnin juhlimisesta. Itse pidin ihan rennon kotipäivän ja lepäilin vain aamusta iltaan. Täällä ilma oli muutenkin vähän huonompi, niin ei tehnyt niin mieli mennä ulos, vaikka olisihan sitä voinut ihan uteliaisuutta käydä katsomassa se roskan määrä keskustassa ja puistoissa. 


Nyt alkoi muuten minun viimeinen kokonainen kuukausi ruotsissa. Jäljellä on vain kuusiviikkoa ja noin 25 koulupäivää. Viimeisiin viikkoihin yritän mahduttaa mahdollisimman paljon kaikkea ja edessä onkin vielä vähän Uppsalaan tutustumista, Tukholman reissu, tanssiesitykset kesäkuussa sekä synttärit. 


Hyvää kevättä ja kesän odotusta kaikille!!! 

2 kommenttia:

  1. Herranen aika, että voikin olla erilaiset vaput kahdessa about samankokoisessa yliopistokaupungissa täällä! :-D http://petrasverige.blogspot.se/2015/05/valborg.html

    VastaaPoista