keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Dag 208

Hej!

Tiistaina meillä oli teemapäivä koulussa ja tutustuttiin kierrätykseen ja kestävään kehitykseen. Me kävimme aamupäivästä tutustumassa sellaiseen jätevesien puhdistus paikkaan ja siitä menimme paikkaan, jossa tehdään biokaasua ja polttoainetta biojätteistä yms. Se oli ihan kiinnostavaa ja opin uusia juttuja. Täällä Uppsalassa on esimerkiksi biologisella polttoaineella kulkevia kaupungin busseja jotka tunnistaa vihreästä väristä. (Tavalliset bussit ovat keltaisia.)

Iltapäivällä tulimme takaisin koululle ja täällä meillä oli sellainen tosi kiva valtiopeli. Peli on aika monimutkainen ja sääntöjen oppimiseen meni jokunen hetki. Yritän kuitenkin vähän selittää pelin ideaa. Toivottavasti ymmärrätte edes osittain minkälainen peli oli kyseessä.

Meidät jaettiin viiteen eri ryhmään ja jokainen ryhmä sai oman valtion. Jokaisella valtiolla oli omat resurssit joten lähtöpiste eri mailla riippui ihan siitä millainen luonto ja luonnonvarat sattuivat kullakin valtiolla olemaan. Minun ryhmälleni osui aika hyvä valtio, jolla oli maataloutta ja luonnonvaroina vähän hiiltä ja aika paljon uraania. Ihan aluksi meidän piti valita ryhmäläisistä eri ministerit, jotka sitten ajoivat valtion eri asioita. Aluksi saimme myös kolme korttia, jotka piti pelata heti. Kierrosten aikana piti viedä lista tuloista ja menoista pankille ja sen mukaan saimme rahaa valtiolle. Jokainen kierros kesti 12 minuuttia ja kierroksia ehdimme pelata 7.

Seuraavien kierrosten aikana pystyimme ostamaan uusia kortteja ja kehittämään valtiotamme. Korteissa oli esim. erilaisia tehtaita, energiavoimaloita (vesi-, tuuli-, aurinko-, hiili-, öljy- ja ydinvoimaloita), puhdistuslaitoksia, satamia yms. (En ole ihan varma onko nuo kaikki edelliset sanat suomea, koska en ole ihan varma mitä ne jutut ovat suomeksi.) Jokainen valtio sai itse päättää mihin asioihin aikoo keskityttyä esim. luonnonmukaisuuteen tai talouteen. Kun oli ostanut sataman, niin sai tehdä kauppaa naapuri valtioiden kanssa ja ostaa vaikka maata, luonnonvaroja tai paikan ydinjätteille tms. Luonto piti ottaa huomioon, koska jos joku ei huomioinut luontoa, se johti esimerkiksi siihen, että joku osa maasta muuttui hyödyttömäksi liiallisten saasteiden takia. Myös muiden valtioiden päästöt vaikuttivat toisiin maihin, joten yhteistyötä muiden valtioiden kanssa piti tehdä. Toisen, neljännen ja viimeisen kierroksen jälkeen valtiot saivat pitää puheet, joissa kertoivat omasta valtiosta, tavoitteista ja siitä miten ovat suoriutuneet.

Pelin tarkoituksena oli saada mahdollisimman hyvä balanssi energian tuotannon ja kulutuksen, luonnonmukaisuuden ja päästöjen, kulujen ja tulojen kanssa. Meidän ryhmä onnistui mielestäni erinomaisesti tässä ja omasta mielestäni meidän ryhmä suoriutui kaikista parhaiten joka osa-alueella. Me siirryimme toisen kierroksen jälkeen ydinvoimaan sekä uusiutuviin energian lähteisiin kuten vesivoimaan ja tuulivoimaan. Valtiomme kassaan tuli varoja hyvin ja saimme ostettua kaiken tarpeellisen ja lopulta jäimme plussalle 77miljoonaa. Huomioimme luonnonmukaisuuden ja meiltä ei teoriassa puhdistuslaitosten ansiosta jäänyt ollenkaan päästöjä (ja jos olisi mahdollista niin olimme teoriassa miinuksen puolella päästöjutuissa). Pysyimme myös hyvissä väleissä muiden valtioiden kanssa ja saimme käytyä kauppaakin muutamien valtioiden kanssa.

Minusta peli oli todella mielenkiintoinen ja kehittävä. Pelisäännöt olivat aika vaikeat, mutta kun ne oli ymmärtänyt, niin pelaaminen oli tosi hauskaa. Oli tosi mielenkiintoista oppia pelin kautta huomioimaan asioita erilailla. Huomasin, että on vaikea valita esimerkiksi mitä voimalaa kannattaa käyttää jotta saisi parhaimman lopputuloksen luonnon ja energian tarpeen kannalta. Valtion pärjäämiseen vaikuttaa tosi monet asiat, eikä ole helppoa huomioida kaikkia asioita samaan aikaan. Meidän ryhmämme onnistui kaikissa osa-alueissa todella hyvin, mutta pitää ottaa huomioon, että meidän ryhmällemme osui todella hyvä valtio jo lähtökohtaisesti. Alku tilanteemme oli 18 miljoonaa, päädyimme 22 miljoonan vuosituloihin ja kassaan kertyi kaiken kaikkiaan se 77 miljoonaa. Toisilla lähtötilanne oli paljon vaikeampi, esimerkiksi yhden valtion lähtötilanne oli vain 4 miljoonaa ja muutenkin luonnonvarat olivat huonommat.

Minusta tätä peliä kannattaisi pelata Suomenkin kouluissa, vaikka aikaa kuluukin helposti monta tuntia. Tämän pelin kautta oppii paljon asioita ja ymmärtämään asiat käytännön kautta. Monesti opettelemme vain teoriassa asiat ja pänttäämme nenä kirjassa kiinni, vaikka saman tuloksen saisi kivemmalla ja käytännön läheisemmälläkin tavalla. Työelämässä tulee varmasti vastaan käytännön asiat, joten koulussakin olisi hyvä opetella niitäkin juttuja. Niin kuin eilen joku sanoi: "koulussa opitaan oppimaan". Toivottavasti Suomenkin lukioon otettaisiin jatkossa enemmän käytännön harjoituksia.

Tänään on ollut ihan normaali päivä. Matikan tunnilla muut saivat NP kokeet. Minä olin kipeänä viime viikon tiistaina, jolloin koe oli ja siksi en siis saanut koetta tai tule saamaan päättönumeroakaan. Tavallaan harmittaa, etten tehnyt koetta kun sen avulla olisi saanut selville miten hyvin olen oppinut asiat, mutta ei voi mitään. Koe vaikutti olleen aika haastava. Psterajoja katsoessani eri arvosanoihin hämmästyin aika paljon.

A, 49 pistettä joista vähintään 10 a-pisteitä
B, 39? pistettä joista vähintään 7? a-pistettä
C, 32 pistettä joista vähintään 14 c-pistettä
D, 25 pistettä joista vähintään 7? c-pistettä
E, 16? pistettä.

Jotenkin noin ne siis menivät ja nuo joiden perässä on kysymysmerkki, niin en ole täysin varma. Kuitenkin parhaimman arvosanan pystyi saamaan vaikka puuttuikin 9 koepistettä. Olen hieman hämmentynyt sillä suomessa 10:pin olisi voinut saada tyyliin minimissään n. 56/58 pisteellä. Toki a-pisteiden saaminen on aika vaikeaa ja meillä Suomessa pisteitä ei luokitella, vaan kaikki ovat saman arvoisia, oli tehtävä sitten vaikea tai helppo.

Kemiassa meillä oli kokeeseen opiskelua, kun huomenna on koe. Minä en tee taaskaan koetta ja tänään kirjoittelinkin blogiin lukemisen sijaan. Viimeisellä tunnilla oli ruotsia ja sitten pääsin jo kotiin. Tänään on ollut taas ihana ilma kun aurinko on paistanut, tosin viimeaikoina on tuullut todella kovaa. Eilen satoi aamulla vähän vettä mutta muuten päivä oli aurinkoinen (mutta ei kovin lämmin).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti